szczęście upływ czasu sprawił, że dziś są one dostępne dosłownie na każdą kieszeń. Każdy może je mieć, a prawdziwy kawosz wręcz powinien je posiąść. Dobrego ekspresu do kawy nie da się niczym zastąpić.
A nie chodzi już nawet o to, że ekspres pozwala właściwie obrobić ziarna, które w takich tradycyjnych młynkach zostają zmiażdżone i pozbawione smaku oraz aromatu. Ekspres daje po prostu więcej możliwości. Można w nim przygotować niemalże każdy typ kofeinowego naparu - czy to będzie kawa włoska, czy popularne w Polsce cappuccino. A warto eksperymentować, by odkrywać swoje kubki smakowe i sprawdzać, co im pasuje najbardziej. Współczesne ekspresy są też na tyle proste w użyciu, że nie trzeba mieć jakichś specjalnych umiejętności czy szerokiej wiedzy teoretycznej, aby nauczyć się przyrządzać w nich świetne napoje. Każda kawa wykonana w ten sposób będzie smakować o niebo lepiej.
Sami w warunkach domowych też możemy
Każdy z nas gdzieś z tyłu głowy ma takie przekonanie, że kawa jest szkodliwa. Mówiono nam o tym latami. Dawniej w artykułach dotyczących tematyki zdrowego żywienia niemalże zawsze pojawiała się przynajmniej niewielka wzmianka o tym, że kawa szkodzi sercu i powoduje np. nadciśnienie oraz zwiększa nerwowość. A wbrew powszechnym przekonaniom taka kawa włoska może nawet stać się wsparciem dla naszego układu naczyniowego. Ochroni ona nasze serce i ochroni też inne narządy. Dzięki niej będziemy po prostu zdrowsi.
Nawiązując już do tego kawowego tematu, warto jeszcze wspomnieć, że kofeina jest w stanie uchronić nas nawet przed problemami z wagą. W badaniach wykazano, że osoby, które każdego dnia wypijają przynajmniej dwie czy trzy filiżanki kawy, rzadziej cierpią na nadwagę bądź otyłość. A nie mówimy tu tylko o kawach parzonych w profesjonalnych kawiarniach. Sami w warunkach domowych też możemy wykonywać wspaniałe, smaczne i aromatyczne napoje. Pomogą nam w tym profesjonalne ekspresy do kawy. Dawniej były to urządzenia dość drogie, ale dziś podstawową ich wersję możemy kupić już za mniej niż pięćset złotych.
Sam raczej nie poczujesz różnicy pomiędzy
Być może nawet nie zdawałeś sobie sprawy z tego, że kawa jest jednym z najzdrowszych napojów na świecie. Ma lepsze właściwości od herbaty i choć nie jest w stanie zastąpić zwykłej wody, może być do niej doskonałym dodatkiem. Prawdziwa kawa włoska wypita tuż po wstaniu z łóżka sprawi, że bez problemu nabierzesz energii do działania i to nawet po nieprzespanej nocy. Po jaki gatunek ziaren powinieneś jednak sięgnąć, by ten efekt zmaksymalizować? Jaki typ kawy okaże się dla ciebie najzdrowszy i tym samym najlepszy?
Mimo iż eksperci od kawy potrafią wskazać wyraźne różnice pomiędzy poszczególnymi gatunkami ziaren, dla ciebie - jako przeciętnego zjadacza chleba - nie powinny mieć one większego znaczenia. Sam raczej nie poczujesz różnicy pomiędzy arabicą a robustą. Nie oznacza to, że masz bagatelizować sposób przyrządzania kawy i korzystać z tej rozpuszczalnej. Tylko prawdziwe i profesjonalne ekspresy do kawy pozwolą ci na uzyskanie głębokiego smaku oraz wyrazistego aromatu. Zainwestuj zatem przynajmniej w jedną prostą maszynę do zaparzania naparów. Przekonaj się, że kawa może smakować naprawdę wyjątkowo.
Zarówno kawa włoska jak i nawet
Nie ma chyba na świecie drugiego tak popularnego napoju jak kawa. Wszyscy za nią przepadają i wszyscy uwielbiają ją pić, zwłaszcza z samego rana, gdy trudno otworzyć oczy i jakoś ściągnąć się z łóżka. Nic tak nie stawia na nogi i nie dodaje energii jak solidna porcja kofeiny przyjęta pod postacią pysznego naparu. Z kawy wbrew pozorom nie trzeba rezygnować. Wręcz powinno się ją pić, gdyż ma ona niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie.
Typ kawy nie ma większego znaczenia. Zarówno kawa włoska, jak i nawet zwykłe cappuccino z dodatkiem mlecznej pianki będą mieć podobne właściwości. Cała moc czarnego lub zabielonego wywaru kryje się bowiem w kofeinie. To właśnie ten związek ma rewelacyjne właściwości, które nie ograniczają się wyłącznie do wywoływania efektu pobudzenia. Kofeina jest w stanie zapobiegać różnym chorobom serca, chorobom neurodegradacyjnym, a nawet insulinooporności. Mimo wszystko specjaliści od kawy zalecają, by inwestować w porządne ekspresy do kawy i to w nich przygotowywać wyjątkowe napary. Zmielony pył zalany wrzątkiem nie jest bowiem prawdziwą kawą i z tego należy zdać sobie sprawę.